شیعه در احادیث نبوى
از طریق شیعه و اهل سنت روایاتى نقل شده است، که در آنها لفظ شیعه توسط پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم در مورد عدهاى از صحابه به کار رفته است. چنانکه سیوطى از جابر بن عبد الله انصارى و ابن عباس و على علیهالسلام روایت کرده که پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم در تفسیر آیه: «ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات اولئک هم خیر البریة» ، (9) اشاره به على علیهالسلام کرد، و فرمود: او و شیعیانش روز قیامت رستگار خواهند بود. (10)
نوبختى در فرق الشیعه گفته است:
«سلمان فارسى، ابو ذر غفارى، مقداد بن اسود و عمار بن یاسر نخستین کسانى بودند که به نام شیعه نامیده شدند» . (11)
ابو حاتم رازى نیز گفته است:
«لفظ شیعه در عهد رسول اکرم صلى الله علیه و اله و سلم لقب چهار نفر از صحابه بود و آنها عبارت بودند از: سلمان فارسى، ابو ذر غفارى، مقداد بن اسود کندى و عمار یاسر» . (12)
ممکن است گفته شود: در زمان پیامبر اکرم مسلمانان به فرقههایى تقسیم نشده بودند، تا عدهاى به نام شیعه معروف گردند، بلکه همگى به نام مسلمان نامیده مىشدند. بدین جهتباید گفت اطلاق لفظ شیعه در کلمات پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم ناظر به زمان آینده است، چنانکه اصطلاح قدریه و مرجئه نیز که در کلمات آن حضرت به کار رفته، مربوط به آینده است، با این تفاوت که اسم شیعه دلالتبر مدح دارد، و اسم مرجئه و قدریه دلالتبر ذم و نکوهش.
ولى مىتوان گفت اطلاق لفظ شیعه بر عدهاى از مسلمانان در عصر پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم مستلزم این نیست که فرقهاى خاص در مقابل سایر مسلمانان در آن زمان پدید آمده باشد، بلکه مقصود این است که عدهاى از صحابه پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم با توجه به موقعیت ممتاز على علیهالسلام نزد پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم و برجستگىهایى که در او سراغ داشتند، به وى ارادت ورزیده و راى و فعل او را که در حقیقت تجلى راى و فعل رسول اکرم بود، الگو و سرمشق خود قرار داده بودند، چنانکه این امر در مورد برخى از شاگردان ممتاز یک استاد (در زمان حیات استاد) متداول و رایج است.
پىنوشتها:
9- بینه / 7.
10- الدر المنثور، ج 8، ص 589، طبع دار الفکر.
11- فرق الشیعة، ص 17- 18.
12- اعیان الشیعة، ج 1، ص 18- 19.
نویسنده: على ربانى گلپایگانى
کتاب: فرق و مذاهب کلامى، ص35
برگرفته از کتابخانهء ادیان